събота, юли 11, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Днес
НОВИНИ

10% по-малко вино е произведено през 2019 г. в света

Днес

Водещите производители свиват с между 15 и 24% производството заради лошите климатични условия

Производството на вино през 2019  година в света е отбелязало спад с 10%, съобщава „Ройтерс”. Основната причина за това са неблагоприятните климатични условия в някои от водещите региони производители. Най-силно засегнати са топ производителите Франция, Испания и Италия. По оценки на Международната организация по лозата и виното (OIV)  през миналата година са били произведени общо  263 хектолитра вино. Според експертите глобалното производство се е върнало на нормални нива след рекордните стойности през 2018 година.

Франция и Италия, които са най-големите производители на вино в света са отбелязали 15% спад в произведените количества, докато при Испания свиването е дори 24%. И в трите страни производството е останало под средния петгодишен показател. Обяснението за това може да  е свързано с променливите климатични условия- дъждовна и студена пролет и горещо и сухо лято.

ЕС, който е с дял от 60% в глобалното производство на вино е произвел с 26 млн. хектолитра по-малко вино в сравнение с предходната година, докато за САЩ оценката за производството на вино е намалена незначително с 1%. Въпреки че остава над средните нива, производството на вино бележи спад и в Южното полукълбо, като двата най-големи производители Аржентина и Чили свиват своето производство на вино съответно със 7 и 10%.

Ръст от  3% бележи производството на вино в Южна Африка, въпреки засушаването повреме на гроздобера, достигайки до 9,7 млн. хектолитра. Оценките на Международната организация по лозата и виното се основават на данни от 28 страни с дял от глобалното производство от 85%, като се изключват гроздови сокове и мъст.