понеделник, ноември 29, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

100 лв. премия за индивидуален отстрел на дива свиня

Случаите на АЧС нарастват

Скача премията, която ще получат ловците, които са отстреляли дива свиня, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Цената от 50 лв. се увеличава на 100. Сумата се изплаща на всеки един ловец от съответните ловни или горски стопанства. Целта на промяната в тарифата е да се насърчат авджиите да отстрелват глигани, с което ще се регулира и популацията на животните във връзка с разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Пикът на болестта обикновено настъпва през лятото.

. 28 диви прасета, заразени с африканска чума по свинете (АЧС), бяха установени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Въпреки предприетите мерки и плана на Министерството на земеделието (МЗХГ) заразата по дивите и домашни прасета в страната не стихва. Само за последните няколко седмици бяха обявени над 100 случая на инфектирани диви животни. Продължават да се появяват огнища на заболяването и в стопанства за отглеждане на източно-балкански свине.

АЧС се предава от животно на животно, разнася се и от хора, като те самите не страдат от болестта. Една от хипотезите е, че се пренася и чрез комари и други кръвосмучещи насекоми, поради което част от мерките срещу заболяването включват пръскане срещу комари. В затворените стопанства за отглеждане на домашни свине се предполага, че заразата прониква чрез фуражите.

Удължаването през тази година на сезона за групов лов на глигани не намали  популацията на дивата свиня  в нужните обеми. След края на сезона остана възможно индивидуалното ловуване и използването на капани, като се забрани категорично да бъдат поставяни подхранки на животните с изключение в капаните. При примамването на диви свине в капаните не трябва да се превишава количеството от 10 кг на 100 ха фураж за месец, гласи заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева от началото на годината.

Всяка седмица пък горските и ловни служители са задължени да претърсват територията на стопанствата си за откриването на болни животни и трупове. В периода 24 февруари до 3 май 2020 г. са извършени общо 13 980 претърсвания, при които са открити 246 трупа на диви свине, 189 са положителните проби от тях, съобщават от БАБХ.

Виктор Павлов