неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

13 нови случая на диви прасета с АЧС

На 13 места ограничават лова с кучета

Производители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивитеПроизводители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивите
Гардоприм Плюс Голд

Африканската чума по свинете (АЧС) настъпва с пълна сила. В страната са открити 13 нови случаи на диви прасета с доказана проба за наличие на Африканска чума по свинете (АЧС), съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). До 20 януари на 12 места в страната няма да може да се извършва групов лов в обозначените подзони А на инфектираните 200-километрови зони, напомнят експертите. 5 са случаите, които са открити на територията на област Търговище. Глигани с АЧС са намерени в с. Миладиновци, в землището на с. Водица, община Попово, с. Славяново, поповско, с. Голямо ново, както и в с. Опака. Първични случаи са възникнали на територията и на област Бургас. Два са случаите на територията на Средец и един е на територията на Сунгурларе. Глиган с АЧС има доказан и в Котел, Сливенско, както и в с. Ясеново, Старозагорска област. Няма да може да се ловува и на територията на с. Върбица, Горнооряховско, казват от БАБХ заради намерен случай на АЧС.

Болестта се е разпространила и на север от Балкана. Има намерено диво прасе с АЧС и в с. Торос, Ловешко, както и в с. Байкал, община Долна Митрополия, Плевенско.

Ловците трябва да имат предвид, че заповедта на БАБХ е със срок от 1 месец и около случаите се въвеждат 3 подзони, които имат различен режим на достъп.

NivaBG.com
Виктор Павлов