четвъртък, юни 20, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

141 млн. евро по девет мерки от ПРСР разпределят в земеделието през 2019 година

Таванът на проектите по мярката за иновации е намален на 450 хил. евро

1.1ХилядиЧетения
NivaBG.com

През 2019 година предстои да бъдат отворени 9 мерки по които ще бъдат разпределени общо 141 млн. евро, каза по време на заключителната годишна пресконференция  на МЗХГ зам. министър Лозана Василева. От ведомството планират да стартират с отваряне на мярката за иновации, за която максималната субсидия за одобрен проект е намалена от 1 млн. евро  на 450 хил. евро, като бюджетът по нея е 10 млн. евро.  „Тук ще акцентираме върху това какво се предлага и какво може да бъде одобрено като разходи. Целим да има много повече проекти и много по-голяма ефективност по мярката”, допълни  аграрният министър Румен Порожанов.

Ще се отворят още мерките за широколентов интернет, за малки стопанства, за реновиране на религиозни храмове, две подмерки за местните инвестиционни групи и за професионално обучение на фермерите.  До момента по ПРРСР са договорени над 1,5 млрд. евро което представлява около 56% от средствата през програмния период.

„Най-голямото предизвикателство  пред нас  през 2018 година беше председателството на Съвета на ЕС, което дойде в ключов момент и по отношение на общата аграрна политика след 2020 година”, каза още аграрният министър.  Преговорите по нейната рамка текат и в момента, и предстои приемането на трите регламента касаещи ОСП. Той припомни за започналата още през 2017 година дискусия с бранша по отношение на това, каква да бъде ОСП в българското и измерение, като тя продължава по ключови за него въпроси касаещи размера на таваните на плащанията и бюджета. Една от ключовите задачи по отношение на отминаващата година е била по думите му навременното изпълнение на всички административни услуги. През 2018 година земеделският сектор е получил близо 2,5 млрд. евро в това число около 1,1 млрд. евро от Европейския гаранционен фонд за земеделие. По ПРСР са изплатени към 520 млн. лева по компенсационните мерки  към  ИСАК и 305 млн. лева преходни национални помощи и помощи по de minimis. Освен това фермерите получиха 84 млн. лева за преотстъпения акциз върху горивата.

NivaBG.com