вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

15 къщи за гости ще връщат евросубсидиите

При други 75 пък са установени отклонения от заявените в тях дейности

15 от общо 295 къщи за гости, проверени от Държавен фонд “Земеделие”, не функционират като такива, съобщи земеделският министър Десислава Танева. При други 75 пък са установени отклонения от заявените в тях дейности. Днес ресорният министър представи резултатите от проведените в последните две седмици проверки.

Собствениците на 15-те къщи, които се използват за лични цели, ще трябва да върнат изцяло изплатената им субсидия. Получените от тях средства са в размер на 4,5 милиона лева.

Проверката показва също, че една от проверените къщи е пряко свързана със служителка на фонд “Земеделие” , а при други две са установени роднински връзки с кметове на населени места. Санкциите, при които са установени подобни нередности, варират от 5 до 15 процента от размера на платената подкрепа.

“Проверките не са политизирани, а максимално обективни. При проверката на 50 къщи за гости присъстваха медии”, обясни министър Танева и подчерта, че инспекцията е и заради сигнали за конфликт на интереси. Такива къщи за гости от всички проверявани са на приближени или роднини на трима кметове, сред които са тези на Долна баня и Луковит. Съмнения има и за къщата на местен бизнесмен, приятел на кмета на Велинград.

NivaBG.com
Виктор Павлов