петък, юни 2, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

150 млрд. долара може да загубят инвеститорите в земеделието и туризма

До 2030 година най-добрите фирми в земеделието и туризма могат да изгубят до 1/4 от стойността си ако не се адаптират към новите правителствени политики и поведението на потребителите, информира БТА, позовавайки се на данни от нов международен доклад. Изследване разглежда как 40 големи компании, включително земеделски производители и търговци на храни на дребно, могат да се справят при сценарии, наречени ключови за намаляване на емисиите, като например ако правителствата наложат цени за въглеродни емисии или ако потребителите намалят консумацията си на месо.

Проучването, видяно от Ройтерс, установява, че стойността на компаниите ще намалее средно с около 7 процента до 2030 г., което се равнява на около 150 милиарда долара загуби на инвеститори, ако те не възприемат нови практики.

В същото време бизнес области като месо на растителна основа и възстановяване на гори предлагат на същите компании големи нови възможности, се посочва в доклада.

Той се публикува от „Рейс ту зироу“ (Race to Zero), подкрепяна от ООН кампания за справяне с изменението на климата. Докладът не посочва конкретни компании, така че не се приема като инвестиционен съвет, обясни представител на кампанията. Официалното му представяне ще бъде на Седмицата на климата в Ню Йорк, поредица от събития, свързани със събирането на световни лидери в града.

Поддръжниците казаха, че констатациите показват важността на предишни призиви към инвеститорите и компаниите да противодействат на обезлесяването, свързано с продукти като говеда, палмово масло и соя. Повече от 100 световни лидери миналата година обещаха да спрат и обърнат обезлесяването и деградацията на земята до края на десетилетието.

„Реалността е сурова: природният риск бързо се превръща в неразделен фактор за инвестиционния риск“, заяви Питър Харисън, главен изпълнителен директор на „Шрьодерс“ (Schroders), в изявление, изпратено от представител на „Рейс ту зироу“.