четвъртък, март 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

16 нови изби ще отворят врати през тази година

Българските винопроизводители вече ще могат да продават онлайн вина директно на китайския пазар

Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Ви предоставя телефоните за връзка с Териториалните звена към ИАЛВ при възникване на проблеми по време на гроздоберна кампания 2011 г.Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Ви предоставя телефоните за връзка с Териториалните звена към ИАЛВ при възникване на проблеми по време на гроздоберна кампания 2011 г.
107Четения

„До момента по мярката за инвестиции във винопроизводството са подадени 33 нови проекта, като 16 от тях са на новостартиращи изби. Интересното е, че за миналата година в условията на пандемията у нас врати са отворили 35 нови изби. “,каза пред представители на медиите вчера в село Огняново шефът на агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

От скоро винопроизводителите ни могат да се възползват от нарочен държавен китайски портал за продажбата на всякакви продукти от хранителната индустрия директно на необятния китайски пазар. „Нашите винопроизводители могат да се възползват от тази възможност за достъп до китайския пазар. Вече имаме износ за него, като разбира се няма да можем да достигнем нивата от предходните години от около 5,5 млн. литра изнесено за там вино, но се надяваме пазарът да се възстанови до 2022 година“, допълни Коев.

Според него се очаква да има голям интерес от страна на винопроизводителите по мярката за промотиране на вина, тъй като тя ще е насочена към пазарите на страните от ЕС. До този момент тази мярка беше насочена единствено към пазарите на трети страни.

„Миналата година когато започна карантината минахме през големи метаморфози. Някои от винарските предприятия удвоиха и даже утроиха износа си за пазарите на Централна и Западна Европа защото страната ни затвори от най-първите с много стриктни мерки, и клиентите се насочиха към пазари на които няма разпространение на вируса“, каза още Коев. По думите му в последните 4-5 години износът ни се движи между 60 и 65 млн. литра вино, като за 2020 година се очаква известен спад най-вече заради затварянето на пазарите на Япония и Китай.