петък, септември 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

16 страни получиха първите средства по плана за възстановяване

Ще се подпомагат проекти целящи да намалят регионалните разичия

ЕС апопна голямото раздаване на пари от мащабния фонд от 750 млрд. евро на 16 от 27-те страни членки на ЕС, съобщава euractiv.bg Средствата са под формата на безвъзмездни помощи за създаване на работни места и възстановяване на икономиките след пандемията. Както е известно страните членки на блока ще си разпределят 500 млрд евро, а останалите 250 млрд евро ще се получават под формата на нисколихвени кредити.

ЕК обяви в понеделник, че е изплатила първите 800 милиона евро безвъзмездни средства на 16 държави от блока, сред които Франция, Германия, Дания, Естония и Чехия. Отпуснатите средства ще финансират 41 национални и регионални програми, насочени към преодоляване на разликата между мерките за спешно реагиране и дългосрочните инвестиции, чрез мерки за укрепване на здравните системи, създаване на работни места или предлагане на инвестиционна подкрепа за бизнеса.
Фондът Next Generation EU ще подпомагат приети, проекти, които помагат за намаляване на различията в икономическата сила на различните региони – известни в жаргона на ЕС като “кохезионно финансиране“. Държавите могат да го използват и за възстановяване на суми за проекти, датиращи още от февруари 2020 г.