четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

24 свиневъда наказани заради отказ да заколят прасетата си

Броят на животните възлиза общо на 177

В 24 обекта от типа „заден двор“ в област Сливен все още се отглеждат домашни прасета, съобщават от Областната администрация в града след провеждането на заседание на епизоотичната комисия във връзка с болестта Африканска чума по свинете. Броят на животните възлиза общо на 177. Собствениците са отказали да изпълнят издадените им от Областната дирекция по безопасност на храните предписания, поради което ще им бъдат наложени административни наказания. Стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

В случаите, когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни. Ветеринарни специалисти предложиха да се възстановят т.нар. трупни ями в населените места, тъй като борбата със заболяването може да отнеме по-продължително време.

Към момента изградените селективни капани за улов на диви прасета са 32, като повечето от тях са в община Нова Загора, казаха още от администрацията. Броят им е недостатъчен, създаването на нови продължава. Използването им ще е актуално след октомври, когато дивите прасета напуснат полето и се върнат в планината. От ловните дружинки предложиха да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти.

Списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно са заколили домашните си прасета, са изготвени. Но съществува възможност те да бъдат допълнени. Възоснова на тези списъци ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от „типа заден двор“, попадащи в зоните, казват още от Областната администрация в Сливен.

Виктор Павлов