понеделник, януари 21, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

32 хиляди кокошки от заразената с птичи грип ферма ще бъдат умъртвени

Наложена е възбрана и за произведените яйца.

1.35ХилядиЧетения
NivaBG.com

Още днес ще се премине към хуманно умъртвяване на 32 000 кокошки от заразената ферма с птичи грип в село Дончево. Птиците ще бъдат ликвидирани в инсенератор в обекта, който се очаква в рамките на днешния ден да бъде доставен. Решението се взе след  заседание на областната епизоотична комисия по повод регистрираното огнище на инфлуенца тип А.

В неделя вечерта ветеринарният лекар на обекта забелязал повишена смъртност в един от секторите. Той подава сигнал, като веднага са предприети мерки и взети проби.

По думите на д-р Борислав Каменов от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), резултатите от тях са потвърдили наличието на инфлуенца от вида Н5, като се чакат резултати за втората част на вируса.Повишената смъртност е констатирана в производствените халета, където има общо около 320 000 птици. В целия животновъден обект те са общо 551 300 броя, пише dariknews.bg.


Следи се и състоянието на кокошките в останалите помещения. Наложена е възбрана и за произведените яйца. Вече са изпратени писма до всички търговски обекти, заредели яйца от фермата през последните две седмици. Като те трябва да бъдат унищожени веднага и на място

Областният управител Красимир Кирилов, който е председател на Областната епизоотична комисия и д-р А. Андонова апелират към всички кметове на общини и населени места да насочат повече внимание към повишаване на биосигурността, както в животновъдните обекти, така и в стопанските дворове.

Виктор Павлов