неделя, януари 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

4 нови случая на чума при диви свине

В обхвата на 200 кв. км зона попадат 12 ловностопански района

Заради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловенЗаради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловен
2.25ХилядиЧетения
NivaBG.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира 4 нови случаи на Африканска чума при диви свине.
В софийското село Желява на 13 август е установен случай на зарано с Африканска чума прасе, става ясно от прессъобщение на Българска агенция по безопасност на храните. На същата дата на територията на община Девин, област Смолян също е обявено огнище на болестта, както и в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра.

Ден по-рано от агенцията по безопасностна храните съобщиха за нов случай на болестта при диви свине в землището на село Бистренци, община Бяла, Русенско. Със заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев около мястото е определена инфектирана зона в размер на 200 кв. км., като географските координати са N43.4005 E25.82172.

Според документа се предвижда движението на свине от населените места в Русенска област да стават по определените вече правила с цел неразпространение на болестта.

В обхвата на 200 кв. км зона попадат 12 ловностопански района, сред които „Беленска гора“, „Банинска“, „Бистренци“, „Борово“, „Бяла I“, „Дряновец“, „Копривец“, „Пет кладенци“, „Елеза“, „Орловец“, „Виноград“, „Лозен“.

Това е 32 случай на доказана АЧС при дива свиня.

NivaBG.com
Виктор Павлов