четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Производители на зеленчуци ще търсят по-голяма представителност и успешно единение чрез конфедерация

Преработватели на пипери фалират заради недостиг на суровина

Четири асоциации на производителите на зеленчуци на полето и в оранжериите ще търсят още по-голямо представителство и единение чрез създаването на обща конфедерация, стана ясно по време на вчерашната пресконференция на Георги Василев, организационен секретар на асоциация „Български пипер“.

„Тя ще представлява всички производители на зеленчуци пред неправителствените организации у нас в ЕС и зад граница. Очаквахме 15 години парламентът и министерството на земеделието да подготви и приеме закон за браншовите организации в България,да се знае кой кум и кой сват сред асоциациите в земеделието. И тъй като парламент и министерство не решиха този въпрос, ние взехме нещата в свои ръце и решихме да си създадем конфедерация“, така Василев мотивира идеята за създаване на новото обединение. Според него в сектора в момента има над 360 асоциации, някои от които с по шест души, усвояващи 6 млн. лева за обществена дейност. Съучредители на конфедерацията са още асоциациите на гъбопроизводителите, на младите зеленчукопроизводители , на оранжерийните производители и картофопроизводителите. „Всички изброени заедно с нас не са получили нито един лев европейска или държавна субсидия“, подчерта Василев.

40 хил. лева за подиум върху който да стъпи министъра на земеделието

Като лош пример за усвояване на тези средства за обществена дейност Василев посочи асоциация, получила 40 хил. лева само за изграждане на подиум, върху който да се качи земеделският министър Десислава Танева и да се изкаже пред осем души. За организационното състояние на отделните браншове той даде за пример говедовъдството, където има 80 организации, и на пчеларите-с 51 организации. Освен това по-голяма част от организациите в бранша са били създадени след влизането на страната ни в ЕС с единствената цел да се усвоят едни пари. „Много от тях са създадени с натиск отгоре и са нефелни. Получават пари от министерството и фонд „Земеделие“ , но нищо не вършат и с нищо не са в помощ на членовете си“, заяви Василев.

Представители на четирите организации на зеленчукопроизводителите вече са обсъдили устава на бъдещата конфедерация. „Идеята ни е да можем да се борим за повече български зеленчуци на нашата трапеза, тъй като към момента едва 4% от зеленчуците които консумираме са българско производство. Имам програма, която за 5 до 7 години могат да се впрегнат всички организации от които зависи за да се реши продоволствения проблем със зеленчуците у нас. Никой не ни заплашва с атомни бомби, но ние си поръчахме изтребители. Нас обаче ни заплашва глад, защото ако затворят границите ни, ние не можем да издържим защото можем да задоволим само между 5 и 7 процента от вътрешното потребление на зеленчуци, сподели Василев.

Годишният оборот на членовете само на асоциация „Български пипер“ е около 200 млн. лева, в това число и 100 млн. лева е оборотът на членовете в рамките на асоциацията. Бизнесът само на Георги Василев почти изцяло експортно ориентиран, като 80% от производството на пипери и други зеленчуци се изнася, и едва 20% е за вътрешно потребление. Членовете на асоциацията засаждат и отглеждат пипери на около 15 хил. декара площи, имат 10 хил. декара с други зеленчуци и 5 хил. декара с плодове. Някои от тях отглеждат и зърнени култури. Към асоциация „Български пипер“ има 37 преработвателни предприятия, като производителите са готови да изпълняват големи експортни поръчки. Съвсем наскоро е бил проявен интерес от литовска страна за възможен експорт на български зеленчуци за страните от Балтийския регион. Нашите пипери намират добър прием на пазарите на между 30 и 40 страни, но едва 10% от произведените количества се изнасят докато 90% се консумират на вътрешния пазар. Ние по думите на Василев сме най-големите потребители на чушки на глава от домакинството в ЕС. „Имаме 240 предприятия преработващи пипери, като инвестициите в тях са за 1.5 млрд. лева. В момента повечето фалират защото нямат суровина за производство“, добави Василев.

Според него разговорите за създаване на конфедерацията са били проведени само с реални асоциации с реален живот и най-малко 10% представителност на производителите от съответния бранш.

Земеделският бранш не може сам да възстанови напояването

„Не е тайна, че „Напоителни системи“ от дълги години е партийна касичка на ГЕРБ, и ние водим жестока борба с цялата структура, и сме на път да ги осъдим. Що се отнася до поливането и тръбопроводите са онази инвестиция, с която частният бизнес сам не може да се справи. Успешното и реализиране обаче може да ни превърне от огромни вносители във износители на плодове и зеленчуци“, така Василев коментира плановете на управляващите да заделят близо еди милиард лева за възстановяването на напоителните системи. Той посочи за пример Турция, където всеки гастарбайтер завърнал се от Германия и решил да започне производство на зеленчуци получава безлихвен кредит от 100 хил. долара и безплатен достъп до вода.