понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

По-студеното време през април е забавило развитието на царевицата и сеитбата на слънчогледа в Европа

Валежите от началото на май могат да увеличат периода на воден стресна посевите с царевица

Торене на царевица през пролеттаТорене на царевица през пролетта

Констатираното от началото на април месец по-студено време в Европа според експертите на Европейската служба по мониторинг на аграрните култури е довело до забавяне в развитието на посевите с царевица. Въпреки тези климатични условия се отчита приключване на сеитбата на царевицата в основните производствени региони на континента. По-сухото време във Франция е позволило на фермерите да завършат кампанията с десет дни по-рано от обичайното. В Германия сеитбата на царевиата също е приключена, като се наблюдават благоприятни климатични условия, докато сеитбата е пред завършване в Италия, Сърбия, Румъния, Гърция, България, където условията също са били благоприятни.

Известно забавяне на кампанията е наблюдавано в Чехия, Полша и Словакия, освен по-студеното време от началото на април влияние са оказали и валежите. Наблюдаваните от началото на май значителни валежи могат да доведат до увеличаване на периода на воден стрес у посевите с царевица.

По-студеното време е довело и до забавяне на сеитбената кампания в Европа и при слънчогледа. Повишаването на температурите в края на разглеждания период би трябвало да доведе до бързо развитие на посевите. Студеното и сухо време е забавило сеитбата на слънчогледа в Хърватя и Унгария, докато в България и Румъния е отбеляза напредък в кампанията, която обаче е възпрепятствана от по-студеното време. Закъснения в сеитбата са наблюдавани още в Австрия, Чехия, Словакия и Германия, докато тя вече е приключила в Испания и Португалия, където посевите вече са поникнали. Благодарение на благоприятното време забавянето в сеитбата на слънчогледа в Италия вече е наваксано. Температурите и влажността на почвата от началото на май са достатъчни за завършване на сеитбата и поникване на културите.