събота, юли 11, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

46 винари мерят майсторлък в Пловдив

Рекорден брой участници на "Дефилето на младото вино"

Рекорден брой участници мерят майсторлъка си в  Пловдив на “Дефилето на младото вино”. Броят им е  46 производители. Посетителите ще имат възможност да опитат вината на 36 винарски изби, от които 6 за първи път участват в дефилето. Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производители ще Ви ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир. Мероприятието ще се проведе от 23 до 25 ноември.

“Дни на младото вино“ ще съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите. Тази година в нея сме включили образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма.

В петък /23 ноември/ запазваме традицията и започваме в 13 часа с Дионисиево шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл “Тракия“ ще ни поведат към Стария град, където се състои откриването на фестивала от официалните лица и музикално-танцовата програма на ансамбъла. След това ще се поснимаме със забавните табелки, които организаторите са подготвили специално за любителите на виното. Освен това в събота и неделя ще правим йога упражнения с Фам и вино в ръка, ще се докоснем до сладкарското изкуство със сладкарница “Молле“ и ще си направим бургер по наш вкус с Мавруда BBQ. Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация, съобщиха организаторите.

През 2018 г. фестивал “Дефиле на младото вино“ се извършва в подкрепа на образованието и по-специално на студенти, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряването на някои от най-изявените студенти от специалности винопроизводство, кетъринг  и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Стимулирането и развитието на младите кадри в образователната система е мисия на Съвет по туризъм. Всяка година студентите участват във фестивала като доброволци.

Виктор Павлов