събота, декември 2, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

48 кравеферми са фалирали за 10 месеца

Само за последните 10 месеца са фалирали 48 кравеферми, а преработката на мляко за последните четири месеца у нас е спаднала с 13 000 тона. Това показва статистиката на браншови организации в животновъдството, които днес за пореден път ще алармират за проблемите в сектора и ще представят искания за финансово подпомагане от държавата по време на пресконференция в БТА.

В пресконференцията на тема„Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“ ще участват Бойко Синапов – Обединени български животновъди (ОБЖ), Димитър Зоров – Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Пенка Христова – Институт на жените фермери, Иван Чалъков – Съюз на животновъдите в България, Мария Степанчева – Асоциация на биволовъдите в България (АББ) и Велин Георгиев – Национална асоциация на оранжерийните производител (НАОП).

“Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство”. Това е надслова на пресконференцията , която няколко земеделски организации свикват днес, за да говорят за проблемите си. Преди месец същите организации отправиха финансови претенции към ресорното министерство и предупредиха, че ако не бъдат изпълнени, следват искания за оставка на земеделския министър и протести, които според предварителните планове трябваше да бъдат в деня на изборите, предаде БНР.

Протести по изборите нямаше, а днес, месец по –късно браншовиците отново алармират, че нито едно от исканията им не е изпълнено, а издръжката на стопанствата става все по-трудна. Те дават и пример – ако годишните приходи от една крава са 5 хил. лв., годишните разходи за нея са двойно по-високи – 10 000. Същевременно през настоящата година нашите фермери получават 30% по ниско подпомагане в сравнение с периода до 2023 година, твърдят те.

И предупреждават, че унищожаването на говедовъдството и зеленчукопроизводството означава дефицит на млечни продукти и зеленчуци, вдигане на цените им и ограничаване в консумацията на мляко и зеленчуци от децата и възрастните хора

Виктор Павлов