вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

50 млн. евро от европейския бюджет са заделени за участие на биопроизводители в промоционални кампании през 2023 г.

През идната година биопроизводителите от Европа ще могат да разчитат на бюджет от 50 млн. евро за участие в различни промоционални кампании.
Промоционалните кампании и програми дават възможност на производители в ЕС да увеличат и подобрят видимостта си както в рамките на Съюза, така и в страни извън него. Общо планираният за подобни кампании бюджет на ЕС е в размер на 175 млн. евро.

Одобрените проекти в сектора у нас са едва 13, а общата стойност на заявените суми по тях е далеч по-малка от предвидения бюджет. По време на среща в Брюксел беше обсъдено участието на биопроизводителите в промоционални кампании, както и новостите в данъчното законодателство. От българска страна, участие в дискусията взе ресорният заместник министър на земеделието Георги Събев.

По време на срещата беше представено нововъведение в данъчното облагане, обособено само за биопродуктите. .„Европейското законодателство позволява това за определени видове стоки, включително хранителни, да се залага обособен ДДС. Нито една държава членка обаче не използва тази възможност. От разговорите в Брюксел е станало ясно, че подобна диференциация в данъчното облагане на биоплодовете и биозеленчуците се подготвя в Нидерландия.

По време на срещата бяха представени юридически аспекти за включването на биологични продукти в обществените поръчки. Макар това да се разглежда като вариант за увеличаване на търсенето на биологични продукти, ЕК не планува да предлага минимален процент за държавите членки.