понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

500 хил. български агнета са продадени за Великден и Гергьовден

Равносметката седмица след Великден и Гергьовден е, че за тези празници са пласирани 500 хил. агнета. Потреблението у нас с малко, но се увеличава.

Това каза за „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Симеон Караколев, съпредседател на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България. Според него само около 5-7% от тези агнета са били внос, предимно от Северна Македония.
„България от износител се превърна във вносител. Това е защото у нас консумацията на агнешко е концентрирана около тези два празника – Великден и Гергьовден, няма целогодишно търсене. Тази година цената беше 26 лв. за килограм, която е съвсем нормална. Имаше инцидентен случай на 32 лв., което е спекулация“, уточни Караколев.

Той обяви, че 12-ият национален събор на овцевъдите и козевъдите ще се проведе от 24 до 26 май край Арбанаси. На площ от 160 хил. кв. метра ще бъдат представени българските традиции, кулинария, фолклор. Входът ще е свободен.

„В дните на събора минават над 200 хил. души, паркингът вече побира над 12 хил. коли, ще има специална регулация на движението“, заяви Караколев. Според него сдружаването е най-големият проблем у нас, хората не се обединяват. А най-мощните икономически обекти в Западна Европа са кооперативите. У нас има тенденция за намаляване на стопанствата.

Виктор Павлов