понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Оранжериен производител: Очаквайте първите зеленчуци от нас през април

90% от оранжерийните производители се отказват да произвеждат зеленчуци през зимата и заради скъпите енергоносители и заради потенциални санкции

 

90% от оранжерийните производители се отказват да отглеждат зеленчуци през зимата както заради високите цени на енергоносителите така и заради потенциални санкции при поети но неизпълнени ангажименти. Това заяви в Мало Конаре пред представители на медиите Марин Гинуров, член на УС на Българската асоциация на оранжерийните производители.

„Нашето производство е много рисково, и колегите не искат да рискуват по никакъв начини се отказват. Повечето оставят производството си за началото на март, което означава, че първите зеленчуци ще излязат през април“, заяви оранжерийният производител.

При краставиците са нужни около 35-40 дни за да изляза след като бъдат засадени, докато за доматите са нужни 90 дни, поясни още Гинуров. По отношение на евентуални очаквания за цените на оранжерийната продукция той коментира:

„Няколко пъти съм казвал че зеленчуците са такъв продукт, че ако му сложиш много висока цена, той става непродаваем. От друга страна ако се продават на висока цена, се засилва вноса на продукция, което води до спад на цената само за седмица, и българските производители нищо не могат да направят.“

Очакванията му са оранжерийните производители да бъдат поканени на среща в министерството на земеделието, където да се обсъдят всичките проблеми пред сектора, нещо което вече са поискали с писмо до земеделския министър Кирил Вътев.