вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

54 турски компании получиха разрешение за износ на млечна продукция за китайския пазар

Южната ни съседка ще се концентрира върху разширяване на износа на земеделска продукция за азиатските пазари

Ценовият индекс на млечните продукти мина 3 хил. долара за тонЦеновият индекс на млечните продукти мина 3 хил. долара за тон

54 турски компании са получили вече разрешение за износ на млечни продукти за китайския пазар информира UkrAgroConsult. За готовността на страната да изнася млечни продукти за Китай потвърди в своя профил в социалните мрежи и министърът на търговията Рухсар Пекджан, която пише, че това е станало факт благодарение на интензивната работа, вследствие на което са били отстранени всички препятствия. В информацията се припомня, че още от 2015 година Анкара и Пекин имат подписан протокол, с който се уреждат ветеринарномедицинските изисквания относно износа на млечни продукти.

Освен експорта на млечни продукти, южната ни съседка се готви да увеличи износа на земеделска продукция не само за Китай, но и за пазарите в Азия като цяло. Нивото на износ на млечни продукти за Китай само се оценява на 6 млрд. евро годишно. По данни на турското министерство на търговията през миналата година турски компании са изнесли продукция за Китай на стойност от 364 млн. долара.