неделя, септември 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

7,5 млрд. евро за възстановяване на европейското земеделие

Те ще бъдат не само за фермерите, но и за преработвателите

102Четения

Комисарят по земеделие Януш Войчеховски обеща допълнителни 7,5 млрд. евро за бюджета на ОСП ще бъдат дадени за възстановяване на земеделския сектор от COVID-19. Те ще бъдат предоставени на фермерите възможно най-скоро.

Той взе участие на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на 7 септември, когато членовете на Европейския парламент (ЕП) настояха да се осигури бързо и навременно подпомагане на сектора във връзка със създалата се заради пандемията ситуация.

В отговор комисар Войчеховски се съгласи, че средствата следва да стигнат до фермерите възможно най-бързо, тъй като това е фонд за възстановяване, а възстановяването трябва да започне сега, не след две или три години.

Според него обаче това не трябва да бъдат единствените пари, които да бъдат насочени към фермерската общност от фондове на ЕС. Добре е да се потърсят и други възможности, не само парите, предвидени за ОСП, се съобщава в бюлетин на Министерството на земеделието (МЗХГ).

Тези допълнителни средства са включени във временния инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ (NGEU). Според комисаря обаче допълнителните пари от ОСП не трябва да се отпускат само за земеделската общност, а по-скоро да финансират подобряване на настоящата ситуация в преработвателната промишленост, уточнява статия в Euroactiv.

Виктор Павлов