събота, ноември 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

780 стопани от Русенско ще получат по 300 лева за дезинфекция

Стопаните получили компенсации се задължават да не отглеждат свине за година

297Четения

780 стопани в Русенска област ще получат по 300 лева за дезинфекция на стопанства тип „заден двор”, съобщава  БНР. Те се задължават да не отглеждат прасета в дворовете си за  срок от една година.  В свинекомплекса в Голямо Враново са унищожени 12 000 прасета. За останалите, които 20 дни не дават симптоми за АЧС е поискано спиране на заповедта  за принудително умъртвяване. Ядосан от журналистически въпроси по време на заседанието на епизиотичната комисия  заместник областния управител на  Русе  Симеон Иванов отвърна:  “С въпросите, които задавате, искате 30 години в България да има чума ли? Не се разсъждава, разбирате ли. Това са директивите, това са предприети мерки. А ние какво правим – задаваме въпроси, крием прасета и после се чудим защо чумата е в България. Ами няма да я спрем така”. Умъртвените прасета в областта до края на тази седмица ще станат 100 000. Девет са огнищата и на болни диви свине.

Междувременно вчера е било установено ново огнище на АЧС в землището на село Тръстеник в община Иваново.

Евтаназирането на животните от комплекса в Караманово също не е завършило, като очакванията са това да се случи до края на тази седмица.

Над 1500 стопани  в област Враца  пък ще получат по 300 лева еднократна помощ заради доброволното умъртвяване на прасетата и за дезинфекция на дворовете.