понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Главоломeн скок в цените на плодовете и зеленчуците – АНАЛИЗ

Българският домат удари два лева на едро само за седмица в средата на лятото

Реколтата от плодове и зеленчуци е съсипана от дъждовете и градушките през последния месец. Българският домат удари два лева на едро само за седмица в средата на лятото, съобщи  пред „Труд” Красимир Кичуков, заместник-председател на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция,.

“На полето е пълна трагедия. От открити площи няма да има качествен домат тази година. Влагата и в същото време топлото време маносаха зеленчуците”, обясни производителят. По думите му дори в оранжериите има по-голямо развитие на болести, заради влажното време. Подобна е и ситуацията с краставиците, кайсиите, нектарините и прасковите, уточни Кичуков.

При доматите от открити площи увеличението е с 10%, при оранжерийните – с 5 на сто, а при картофите – с близо 47%. С 25% по-висока е цената на дините това лято, с 5% на прасковите и с 3,6 на сто на ябълките. На пазара килограм розов домат не пада под 3,50 лева, а краставиците държат цена от 4 лева.

Цените на зеленчуците ще бъдат по-високи тази година, отколкото средните за последните 5 години, прогнозират експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). При доматите средногодишните цени на дребно се очаква да бъдат около 2,50 лв./ кг – 4% над тези от периода 2013- 2017 г., при пипера – 2,20 лв./кг – със 7% над тези за последните 5 години, а при краставиците да останат на около 2,50 лв./кг – с 3% по-малко отколкото в предходните 5 години.

Причината за поскъпването е по-слаба реколта от полското производство на зеленчуци, заради неблагоприятното време от началото на юни, с висока влажност и по-малък брой слънчеви дни, обясняват експертите.

Според тях общото производство на домати през 2018 г. може да падне до 145 хил. т. Това ще бъде приблизително с 9% по-малко, отколкото е реколтата през 2017 г. Делът на полските доматище остане водещс около 91 хил. т, което е с 11% по-малко в сравнение с 2017 година. Производството на краставици се очаква да бъде около 58 хил. т. Отбелязаният през миналата година ръст в количествата от открити площище претърпи най-сериозен спад и от 15 хил. т. може да падне на около 9 хил. т. Предвиждания на САРА при пипера са за производство от 55 хил. т. Пиперът е сред 3 култури с най-големи колебания на производството, защото най-голяма част от това производство се прави на открито.

Поражения върху зърното: 
Цената на пшеницата расте всяка седмица, заради по-ниската реколта след дъждовете. По данни на агростатистиката увеличението от първия месец на настоящата кампания (2018/19 г.) е в рамките на 2- 3%. От началото на новата пазарна година до края на юли изкупната цена на хлебната пшеница сe е повишила със 7%, а на ечемика – с 2,2%. При фуражната пшеница увеличението за периода е по-слабо изразено – с 0,7%. Прогнозите на експерти са изкупните цени на място в началото на реколтата да са по-високи от тези през изминалата година. През август се очаква цената й в района на Североизточна България да бъде 285 лв./т (при 277 лв./т през 2017 г.), за фуражна пшеница – 265 лв./т (262 лв./т през 2017 г.).

Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното: Очакваме по-малко грозде, 20% от лозята са пострадали Картината в лозята след дъждовете и градушките е тревожна, коментира Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Около 15-20% от масивите с лозя са пострадали. Първоначално градушките удариха Южна България, след това Монтанско, а последните се изсипаха по Южното Черноморие. Дори реколтата да не е напълно унищожена, то гроздовете са напукани и след това стават за преработка само за ракия, уточни той.

По думите му, ако миналата година винените предприятия са прибрали и обработили 170 000 тона грозде, то тази се надяват да има поне 150-160 000 тона. Количествата обаче надалище са достатъчни да задоволят избите, вътрешната консумация, както и нуждите за външните пазари. “2019 година е важна за износа ни на вино, защото имаме подписани нови споразумения за износ на 12 милиона литра вино за Китай. Освен това годишно предприятията ни имат договори за експорт на 58-62 млн. литра вино. Надяваме се реколтата да стигне, за да изпълнят ангажиментите си”, каза Красимир Коев.

Според него слабата реколта ще окаже влияние върху изкупните цени на гроздето, но все пак 95% от винените изби имат свои собствени масиви. Тази година ще са нужни повече пръскания, поне с 3 ще се увеличи броят им, а това ще оскъпи реколтата. Който е изпуснал да наръси, рискува лозите му да заболеят от обикновена мана или мана оидиум /брашнеста/, каза агрономът Стойчо Стойчев. Възможно е да падне и захарността на гроздето, особено ако е наранено от градушки, каквито паднаха на два пъти в района на Велики Преслав, уточни специалистът.

Доц. Борис Комитов, Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг: Чакат ни мокри лета следващите години Следващите няколко годинище са със студени зими, хладни и дъждовни лета, твърди доц. Борис Комитов, ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Според него по-хладното и дъждовно време това лято е резултат от фаза на 11-годишен цикъл, в която се намира Слънцето сега. Под влияние на слънчевия минимум, който ще бъде достигнат през 2019 г., следващите няколко години ще са със студени зими, хладни и дъждовни лета

България да се ориентира към климатично-независима икономика, посъветва доц. Комитов. “Трябва да имаме разумна стратегия в областта на икономиката, реиндустриализация, отглеждане на културите, които съответстват на нашите условия, примерно каквито са били през 19-тия век. Тогава не са се сеели субтропични култури. Другото нещо – морският туризъм ще става все по-непечеливш през следващите десетилетия.

Протест: Земеделци блокират пътища Хората от селата Катуница, Чешнегирово и Садово смятат да обявят гражданско неподчинение, заради бездействието на държавните институции след бедствията. Вчера водната стихия отново скъса дигата на река Чая на две-три места и наводни нивите на хората, които засаждат за втори път това лято. “Заставам твърдо зад тях”, каза кметът на община Садово Димитър Здравков. Земеделците заплашиха, че ще блокират международния път за Свиленград. В района има напрежение, тъй като след миналото наводнение обезщетенията били много малки. Вчера бе обявено частично бедствено положение в три общини в Пловдивска област – Садово, Родопи и Куклен.

Виктор Павлов