вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

А. Симеонова: Във всяко стадо има и такива, които правят бели

Пропуски в контрола на биопроизводството води до известни изкривявания

Българска асоциация „Биопродукти“ отчете дейността си и избра нов управителен съветБългарска асоциация „Биопродукти“ отчете дейността си и избра нов управителен съвет

Във всяко стадо има и такива които  правят бели, и биопроизводителите не правят изключение. След като у нас има 16 сертифициращи организации на 7 000 биопроизводители, а във Франция са три за около 30 хил., може да си представите какво се случва в тази страна”, каза за БНР Албена Симеонова председател на Асоциация „Биопродукти”, коментирайки публикувания през август доклад на сметната палата с констатации за нередности при сертифициране  на биопроизводителите  .  От сектора са се срещнали с ръководството на аграрното ведомство по повод новата наредба за  биопроизводството и закона за организация на пазарите, по които имат много  забележки.

Биопроизводителите според нея както в Европа така и България са сред най-проверяваните, като някои от сертифициращите организации нямат достатъчно капацитет, и в същото време проверяват доста биофермери, което води до някои изкривявания. Отделно някои земеделски производители само заради по-високите субсидии се опитват да заобиколят контрола. Тя припомни за проблемите с биопроизводителите на мед. „Да се твърди обаче, че целия цектор е изкривен е обида първо за самите биопроизводители, и второ за всички онези потребители, които искат да си купуват биохрани”, допълни тя.