събота, юли 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

А.Вукодинов: Държавата да създаде стандарти за цифровизация в земеделието

В българското земеделие продължава да се работи на парче, твърди зърнопроизводителят

На вчерашното Общо събрание на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/На вчерашното Общо събрание на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/

„Ролята на държавата е да създаде стандарти за цифровизация в земеделието, така както беше направено при въвеждането на GPS-ите, защото ако вземем машиностроенето, там има определени стандарти”, каза в дискусия по време на форума „Агробизнес 2020”, Ангел Вукодинов, земеделски производител от района на Съединение, и бившпредседател на асоциацията на зърнопроизводителите. Той даде пример със закупуването на метеорологични станции, които впоследствие не могат да се използват защото излизат нови приложения, с които те са несъвместими.

Ние трябва да следваме общите неща. Вместо това продължаваме да обсъждаме въпроси, които ни разделят, което е под нивото на всички, които работим в сектора, като поне по три от точките, които се посочиха от агроведомството ни разделят”, каза още Вукодинов, според който в българското земеделие продължава да се работи на парче. Според него запазването на обвързаната подкрепа не е земеделски, а политически въпрос. На основата на огромния си опирт Вукодинов направи  своеобразна дисекция на сектора: „Почти от 30-години съм в сектора, и виждам как се развива, и както каза един от участниците, увлечени от решаването на ежедневните проблеми, не можем да погледнем достатъчно напред във времето, а проблемите не спират. Освен това ние трябва да умеем всичко, като например да се запознаем с новия закон за земята, който е цели 144 страници.  Питайте кой адвокат ще го разбере, а ние хем трябва да го прочетем, хем да го разберем,”