четвъртък, юли 18, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Африканска чума при диви свине и в Добричко

До момента мерките за неразпространяване на заболяването са ефективни.

Пожарите в Югозападна България оказаха влияние върху местообитанията на животнитеПожарите в Югозападна България оказаха влияние върху местообитанията на животните
3.94ХилядиЧетения

Случаи на Африканската чума по дивите прасета бяха установени и в Добричко. 15 от 25-те проби от диви прасета, взети от района на Каварна за установяване на африканска чума, се оказват положителни. Това стана ясно днес на заседание на Областния съвет по животновъдство. Епизоотичната обстановка в региона беше основният фокус на форума, на който се събраха всички институции, полагащи съвместни усилия за овладяване и недопускане на заболяването. Положителните проби са от диви прасета, отстреляни в ловни заграждения от 100 хектара край Каварна. Взети са материали за изследване и от големите свинекомплекси в Добричка област. Резултатите от тях са отрицателни за наличие на заболяването. Няма установени нови огнища на болестта. Областната дирекция по земеделие е подпомогнала събирането на информация за количеството домашни прасета в засегнатия район.

До момента мерките за неразпространяване на заболяването са ефективни. 4,5 милиона лева е сумата за справяне с болестта. Стопаните, отглеждащи прасета в 20-километровата зона около установеното огнище в Каварненско, вече са пристъпили към превантивно клане на животните. Няма напрежение в областта, коментира още Десислава Иванова. Над 1000 са установените огнища на африканска чума по свинете в съседна Румъния.

NivaBG.com
Виктор Павлов