събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Африканска чума при нови 4 диви прасета в Панагюрско

В област Пазарджик са приети и мерки за недопускането разпространението на болестта Инфлуенца по птиците

Вирусът на Африканската чума е изолиран при още 4 диви прасета, отстреляни край Панагюрище, стана ясно след поредното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Там е обявено вторично огнище на болестта, съобщи шефът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. Разпоредени са и мерките, които трябва да се вземат от Изпълнителната агенция по горите.

Веднага след доказване на заболяването е проведена и общинска епизоотична комисия в Панагюрище, както и оглед на мястото, където са отстреляни свинете, за да се види стриктно ли се спазват мерките срещу разпространяването й.

Дадени са проби за изследване от още около 200 диви прасета, но резултатите не са готови.

В цялата страна продължава разпространението на заразата, вече има огнище и буквално на южната ни граница – в Ямболско.

Забраната за движение на животни от и към индустриалните ферми и кланиците в региона е отменена, след като проверки са установили, че там се спазват изискванията за биосигурност.

Според зам.-областния управител Йордан Кожухаров, който води заседанието, разпоредените мерки се спазват. Не са наложени нови и по-различни, поне засега.

По време на днешното заседание бяха приети и мерки за недопускането разпространението на болестта Инфлуенца по птиците / Птичи грип/, след констатирани огнища в съседни страни и заповед № РД11-252/23.01.2020 г. на Изпълнителния директор на БАБХ.
І. Задължения на собственици на животновъдни обекти/ЖО/(лични стопанства и ферми) за отглеждане на птици:
1. Да уведомяват незабавно, обслужващия ЖО ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.
2. Да не допускат излизането на птиците извън границите на фермите/дворовете.
3. Да не допускат контакт между диви мигриращи или синантропни птици и домашни птици.
4. Да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски (водоплаващи птици) с други видове домашни птици.
5.Да засилят охраната на животновъдния обект и осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи в и от обекта ПТС и хора. Да дезинфекцират дрехите и обувките при обслужване на обекта и ги сменят при напускането му.
6.Да поят птиците само с питейна / чешмяна / вода.
7.Да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.
8.Да не се изхранват домашни животни с отпадъчни продукти от птици.
9. Собствениците на домашни птици/лично стопанство/да декларират оглежданите птици по вид и брой в съответното кметство.
10. Собствениците на ферми, да закупят предпазни средства – еднократни ръкавици и противогрипни маски за обслужващите фермата.
11.Всички трупове на умрели домашни птици, след аутопсия от обслужващия ветеринарен лекар да бъдат предавани на инсинератора.
12.Забранява се провеждането на пазари и изложби за птици на територията на Р.България в т.ч.област Пазарджик.

Виктор Павлов