сряда, юли 15, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Африканската чума дойде на 20 км от България

По последни данни  северната ни съседка са регистрирани 576 огнищата на болестта

4.68ХилядиЧетения

Новооткритите огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) все повече приближава  България. Новооткритите огнища назаразата  в Румъния  вече са  на едва 20 км от българската граница,  съобщи днес д-р Даниел Денев от Областната дирекция за безопасност на храните във Варна пред БНР.

По последни данни  северната ни съседка са регистрирани 576 огнищата на АЧС, като само преди пет дни те бяха 456.

По разпореждане на областния управител на Варна Стоян Пасев до края на месеца кметовете на общини и населени места трябва да организират преброяване на прасетата в личните стопанства, тъй като голяма част от тях не са регистрирани.
„По Закона за ветеринарномедицинската дейност би следвало всеки, който отглежда животно, да го регистрира. Проблемът със свинете в задния двор е, че това не са животни, които излизат ежедневно на паша и недобросъвестните стопани ги укриват от нас в къщите си и не ни допускат. Надяваме се, че заради високата информираност на хората ще се осъзнае големият проблем и да съдействат. Към настоящия момент това са животни, които са свободни от заразно заболяване, но ние трябва да ги знаем, тъй като мерките, ако дойде това заболяване, ще обхване и тези задни дворове и да не ги разбираме тогава“, коментира д-р Денев.
Досега инфекцията не е открита у нас. По границата с Румъния се изгражда подсилена ограда от бодлива тел с дължина 133 км.Районът ще се пръска и със специални репеленти с екстракт от вълча урина, като се очаква всяко третиране да отблъсква дивите прасета в продължение на месец.
Виктор Павлов