понеделник, януари 20, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Африканската чума навлезе и в Монтана и Разград

Установени са и нови при 2 диви прасета

Българска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свинеБългарска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свине
2.15ХилядиЧетения
NivaBG.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни животни за първи път в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор), в квартал „Младеново“, град Лом – 11 свине и в село Ковачица, община Лом – 7 свине, съобщават от ведомството, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Предвид мерките за ликвидиране на болестта, предстои принудителното умъртвяване на животните по хуманен начин и обезвреждане на засегнатия обект. Това важи и за свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания, коментират експертите.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони).

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив и намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“, област Разград.

Това са първите случаи на АЧС в двете области.

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

NivaBG.com
Виктор Павлов