вторник, март 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Африканската чума навлезе и в Монтана и Разград

Установени са и нови при 2 диви прасета

Гардоприм Плюс Голд

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни животни за първи път в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор), в квартал „Младеново“, град Лом – 11 свине и в село Ковачица, община Лом – 7 свине, съобщават от ведомството, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Предвид мерките за ликвидиране на болестта, предстои принудителното умъртвяване на животните по хуманен начин и обезвреждане на засегнатия обект. Това важи и за свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания, коментират експертите.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони).

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив и намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“, област Разград.

Това са първите случаи на АЧС в двете области.

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

NivaBG.com
Виктор Павлов