петък, май 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Африканската чума по свинете е на 15 км от Силистра

Броят на огнищата в Румъния достигна 677

4.71ХилядиЧетения
NivaBG.com
Африканска чума по свинете все повече се приближава. Тя достигна на 15 км от Силистра. Това стана ясно след ново потвърдено огнище в окръг Кълъраш, който се намира в Югоизточна Ръмъния и стига до брега на река Дунав, пише dcnews.ro.
Болестта е засегнала две свинеферми в област Borcea. Положителните проби са потвърдени от Националната референтна лаборатория за диагностика на здравето на животните.

В двете стопанства е наложен строг контрол, както и ограничения на движението на хора, продукти, субпродукти и транспорт.
Същевременно се събират проби проби от умрелите и вече заклани животни, които ще бъдат изпратени в лаборатория, отново за тест.
Собствениците на животните ще бъдат обезщетени в съответствие с румънските разпоредби.
Броят на огнища на африканска чума по свинете  в Румъния достигна 677. Заболяването обхвана 132 общини в Северозападна и Югоизточна Румъния, заяви по-рано президентът на Държавната ветеринарна служба (ANSVSA) Джеронимо Бранеску.
Към момента окръзите, засегнати от чумата са Сату Маре, Бихор, Сала, Тулча, Браила, Констанца, Яломица и Галац. Вече и Кълъраш влиза в това число.
NivaBG.com
Виктор Павлов