четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Агроминистерството търси възможности да подпомогне животновъдите заради високите цени на фуражите

Проверките на фермерите за поддържане на постоянно затревени площи ще се възстановят в края на август

Предвид поскъпването на фуражите, енергията и водата, както и заради ниската изкупна цена на млякото от аграрното министерство търсят възможност да се подпомогнат животновъдите. Това е заявил зам. министър Крум Неделков по време на среща с представители на бранша. Освен това се очаква засилване на контрола на вътрешнообщностния внос на мляко.

Друга обсъдена тема между администрация и бранш е била заповедта за временно ограничаване на различни практики за поддържане на постоянно затревените площи до 20 август заради високия риск от пожари. Разяснено бе, че проверките, извършвани от Държавен фонд „Земеделие“, за поддържането им в добро земеделско и екологично състояние ще се възобновят след поне една седмица от изтичане на срока на действието на заповедта т.е. в края на месеца.

Представителите на сектора поставиха въпроса за критериите на проверките по схемите за директни плащания, осъществявани от Техническия инспекторат на бенефициери. Сред дискутираните теми бе провеждането на обучение на фермерите, във връзка с необходимата документация, доказваща изпълнение на изискванията по обвързаната подкрепа.+++