неделя, юли 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

С 230 млн. евро инвестиции :Агрополихим“ ще удвои производството на азотни торове

Минерални торове, снимка Pixabay

С инвестиция в размер на 250 млн. евро през следващите 5 години „Агрополихим“ се очаква да удвои капацитета си на производство на азони торове, съобщава „Капитал“. Така годишното производство на азотни торове се планира да достигне до 1,5 млн тона. редприятието планира да ползва син амоняк и да пусне продукти с почти нулев отпечатък.Разширението идва на фона на свито производство в Европа след поскъпването на природния газ миналата година и очаквания за окончателно закриване на неефективни заводи.

Предвидената технология позволява да се генерира максимално количество зелена енергия, а заедно с подготвяното използване на син амоняк (с уловени въглеродни емисии) компанията ще може да пусне на пазара продукти с почти нулев отпечатък. А това ще й даде конкурентно предимство.

„Агрополихим“ преди дни обяви, че е подписала споразумение с швейцарската Casale за проектиране на нова инсталация за азотна киселина, която ще бъде пусната в експлоатация до края на 2027 г. С това на практика ще бъде надградено съществуващото подобно производство по същата технология, което работи на площадката на завода още от 1973 г. и което беше изцяло модернизирано последните няколко години, отново с помощта на Casale.