НОВИНИ

Агроведомството е готово с мерките за помощи на оранжерийните производители

До началото на февруари министерството ще излезе с предложение за нормализиране цената на дървесината за битови потребители

Министерството на земеделието е готово с финансовите разчети за компенсиране на земеделските производители включително и на оранжерийна продукция заради повишените цени на енергийните носители и горивата.

„Мога да уверя земеделските производители, че земеделското министерство полага всички усилия да бъде запазен този бранш и да бъде техен партньор в следващите тежки месеци.”, заяви в телевизионно интервю министър Иванов. Секторът на зеленчукопроизводството в момента търпи най-сериозни загуби и нашите анализи показват, че именно оранжерийните производители са в най-тежка ситуация, предвид на увеличените цени на енергийните ресурси”, подчерта министърът, като уточни че засегнати са и тези, които произвеждат и семена и разсад за оранжерийно производство.. По данни на сектора от около 9 хектара с плодове и зеленчуци засяти в оранжерии, около 20 хектара се отопляват на газ.

Относно цената на дървесината за битови потребители, Иванов припомни, че е разговарял с директорите на държавните горски предприятия по темата, като до началото на февруари ще с предложи начин за нейното нормализиране. Според изготвените анализи през миналата година страната ни е предложила на пазарите на трети страни около 43 хил. куб. Метра необработена дървесина.