понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Агроведомството опроверга информации а спиране на парите по подмярка 4.2

Приемът ще бъде подновен до края на другата седмица, като проектите подадени в предишния ще могат отново да се подават

МЗХГ

Заместник министърът на земеделието Георги Събев опроверга по време на нарочен брифинг появилите се информации за предстоящо спиране на средствата по подмярката за преработвателите, като още веднъж потвърди, че приемът по нея ще бъде отворен през следващата седмица и ще продължи до края на февруари. “За нас е важно да изпратим сигнал на производителите, че мярката ще я има, и е необходимо да започнат работа по своите проекти”, каза по време на брифинга Събев.

Събев напомни, че на заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР освен че са одобрени прехвърляния на средства по различните мерки са приети и промени в условията за допустимуст. За 2021 година към подмярка 4.2 се прехвърлят общо 200  млн. евро. “Едно от получените по време на работата на тематичната работна група предложения бе, освен кандидати с 36 месечна история преди кандидатстването, по тази мярка да могат да подават проекти от преработватели за инвестиции, в обекти в които е извършвана дейност най-малко 36 месеца преди датата на подаване на проекта”, припомни още Събев. След интензивна комуникация с Брюксел на 14 септември са приети съображенията на ЕК по исканото от страната ни изменение в условията за кандидатстване.

“Актуализираните  насоки за кандидатстване бяха публикувани на 4 октомври като се планира приемът по подмярка 4.2  да бъде отново отворен най-късно през следващата седмица”, заяви още Събев. До прекратяване на  предишния  прием по тази подмярка е бил подаден само един проект, който отново може да бъде подаден.