понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Агроведомството пренаписва 13 наредби свързани с хранителната индустрия

Повечето ще влязат в сила до 2021 година

МЗХГ готви промени за защита интересите на собствениците на земеделски земиМЗХГ готви промени за защита интересите на собствениците на земеделски земи

Аграрното министерство подготвя нова подзаконова нормативна уредба от 13 наредби, някои от които са пренаписани стари наредби, други пък ще са съвсем нови. Това каза по време на вчерашното събитие EIT Awareness Day д-р Димитър Димитров от дирекцията по политиките на агрохранителната верига към МЗХГ.

С тези готвени промени наскоро бяха запознати членовете на новосформирания Съвет по храните към министерството. „Наличието на нов закон за храните налага създаването на изцяло нова подзаконова нормативна уредба.Това означава, че всички онези наредби, касаещи сектора, някои от тях датиращи още от 2001 година сега трябва да бъдат пренаписани“, заяви д-р Димитров. Що се отнася до приетия изцяло нов закон за агрохранителната верига, там по думите му е нужно да се създаде изцяло нова нормативна уредба, като по някои от наредбите отношение ще трябва да вземе и министерството на здравеопазването. „В момента в процес на подготовка и в различна фаза на готовност са 13 наредби свързани със законите за храните и агрохранителната верига“, добави той. Очаква се новата подзаконова нормативна уредба в областта на храните да влезе в сила до средата на следващата година, ако няма забавяне в процеса на одобрението и от Брюксел, чийто обичаен срок е три месеца.