четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Александър Дунчев алармира депутатите за башибозущина в държавно горско стопанство

Близки фирми до директора на горското стопанство в Тетевен участват в търгове за добив на дървесина с фалшифицирани справки

Александър Дунчев

Депутатът Александър Дунчев от „Продължаваме промяната“ разказа пред парламентарната комисия по земеделие за истинско самоуправство на самозабравил се директор на местно горско стопанство в Тетевен , който не позволява на определени фирми да получат достъп до търговете за добив на дървесина. „Получихме сигнали от две фирми, които са възпрепятствани от години да участват в търговете. Причината е че две близки до директора и кмета на общината фирми предоставят фалшиви справки за преработената дървесина, което е необходимо условие за допускане или не до участие в търговете, разкри Дунчев. Използването на фалшиви справки по думите му води до привилигероване на конкретни фирми.

След подадения сигнал от горското стопанство са отменили официалните данни и дори са ги изтрили. Дунчев съобщи, че по случая е било сезирано Югозападното държавно предприятие, което е направило моментна проверка и е установило въпросните фалшификации.

„Въпреки това директорът продължава да си е там и ежедневно организира срещи с привилигерованите фирми под ключ без да се знае за това“, допълни още Дунчев като отправи въпрос към земеделския министър за евентуалните последици от случая.

Иванов потвърди, че е бил запознат с този случай по време на среща с директорите на горските предприятия вчера, на която е бил обсъждан въпросът за цената на дървесината. „Запознат съм както с този случай и с други подобни, и съм се разпоредил да няма компромиси“, заяви Иванов, според който за въпросните случаи вече са назначени проверки, резултатите от които се очаква да станат ясни през следващата седмица.

Дунчев декларира, че политическата сила която представлява е амбицирана да промени политиката на кадруване в горския сектор, тъй като правените в миналото промени макар и мотивирани , са оставали неясни за обществеността и са водили след себе си до голямо напрежение.