четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Алтернативни препарати за отглеждане на малини представят от „Биоселена“ на демонстративно поле

Експерти и учени изпитват ефекта от нови и безвредни препарати за растителна защита

168Четения

Има ли ефективни препарати срещу гъбните болести по малината (петносване на пъпките-дидимела и антракноза), които да заместят частично или напълно медните средства, използвани сега? На открит ден в опитно поле с малини в ИПЖЗ-Троян показваме резултати от работата ни по алтернативи.

В момента и био, и конвенционалните производители използват медните препарати, но две седмици преди беритбата на първите плодове трябва да спрат всички пръскания. Малините, ягодите и другите червени плодове не са трайни, при тях процесите на гниене настъпват за часове, а има моменти и периоди от време през които не може да се употребяват препарати, в същото време болестите и неприятелите ги увреждат, особено при влажно и топло време.

Решение обаче има: безвредни заместители на медните препарати! Пан-европейският проект RELACS, в който и Фондация БИОСЕЛЕНА партнира, изпитва в реални условия ефекта от прилагането на тези нови препарати върху различни култури (плодове, зеленчуци, лозя, малини, маслодайна роза) едновременно в няколко европейски страни: Германия, Швейцария, Италия, Франция, Испания, България и Унгария. В България работим с малини, като за опитите, които правим вече втора година, избрахме малина от сорта Туламин, летен тип на плододаване, много родовит и добивен, но чувствителен на заболявания.

 

На 20.07.2020 беше направено междинно отчитане на състоянието и развитието на двете болести по малината. За отчет взехме нормално развити леторасти от пролетта до момента. По тяхното здравно състояние и развитие се проследява и отчита предпазното действие на заместващите препарати. За точното изчисление на процентното нападение е необходимо техническо време за обработка на събраните данни.

Предварителните изчисления сочат, че действието на двата препарата на основата на растителни екстракти (RS-63 и RS 139) имат много добро предпазно действие и процентът на нападение при тях е с по-ниски стойности от тези които са пръскани с меден препарат в референтните участъци. Малко по високо е нападението в участъците пръскани с третият заместващ препарат – вид форма на рядка захар.

Това е само междинно отчитане и когато се получат точните числа, ще ги огласим. До краят на вегетацията има много време. В момента приключва и брането на плодовете. Растенията, които са дали вече плод, изсъхват и трябва да се премахнат. А на тези, които са израсли тази пролет, им предстои още растеж и развитие.

 

За участниците беше представено разпределението на участъците и повторенията за да бъде възможно най-обхватен опита при отчитането.

 

Всички можеха да видят и да опитат от плодовете, запознаха се с особеностите на сорта и началото на развитието на заболяванията по нападнатите леторасти и начина за отчитане на нападението.

Тези резултати и резултатът от 2019 година бяха представени при обсъждането на опита. Допълнително беше направено предложение да направим изследване на растения от от опитните участъци пръскани със заместващите препарати дали са повлияли и за др. важни по малината болести като Кониутириум – загиване на стъблото и Черно кореново гниене, което може да се изследва след приключване на вегетацията и вземане на съответните проби.

 

В открития ден участваха доц. Диян Георгиев, директор ИПЖЗ, Божидар Петков – Българска асоциация на малинопроизводителите, агрономи, експерти, производители.