вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Анализатори очакват добра реколта от зърнени култури в Турция

Благоприятното време и наличието на достатъчно влага в почвата ще доведат до увеличаване на средните добиви

Според данните на Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури климатичните условия в Турция се запазват добри, което ще благоприятства много високи добиви от зърнени и маслодайни култури, информира UkrAgroConsult. Средните добиви при пшеницата например се оценяват на 278 кг/дка, което е с 4,5% над средния петгодишен показател. Прогнозата за средните добиви от ечемик от 268 кг/дка надвишава средния петгодишен показател с 4,1%.

За увеличаване на средните добиви принос ще имат високите  температури, което способства за по-ранно започване на процеса на вегетация на растенията, като те  са се запазили през март и април и така са довели до увеличаване на потреблението на влага в почвата. Благодарение на дъждовете през зимата и пролетта растенията продължават да увеличават своята маса. Заради наличието на достатъчно влага в почвата експертите оценяват средните добиви при царевицата на 962 кг/дка, което е с 4,5% над показателя за последните пет години.

Анализаторите на UkrAgroConsult отбелязват, че Турция продължава да увеличава вноса на зърнени фуражи,  като за периода септември-февруари 2017/18 година в страната са внесени само над  1 млн. тона царевица от Русия, с което страната се е превърнала в лидер при вноса на руска царевица през текущата стопанска година с дял от 38% от целия износ на Русия на тази култура