понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Анализатори очакват почти 50% от новата реколта от пшеница в Украйна да е за нуждите на продоволствието

Експортният потенциал на страната може да е по-слаб от 2019/20 година

Около 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежиОколо 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежи

47% от новата реколта от украинска пшеница да отиде за нуждите на продоволствието, очаква анализаторката на UkrAgroConsult Елизавета Малишко. Според нея през този сезон страната ще изнесе с 3 млн. тона по-малко пшеница в сравнение с предходната стопанска година, когато предложи на международните пазари 17,5 млн. тона . От началото на юли до края на август Украйна вече е изнесла 4,2 млн. тона пшеница.

Междувременно според данни на метеорологичната служба краят на август и началото на септември нееднороднните климатични условия са повлияли на състоянието на посевите в страната. Липсата на достатъчно запаси от влага и високите температури се отразиха на развитието на посевите с царевица и слънчоглед. На някои места се наблюдава слабо наливане на слънчогледовото семе и сухо гниене. Падналите в последните дни дъждове са облекчили вегетацията на късните култури, довели са до повишаванена запасите от влага в горния почвен слой и са създали условия за старт на кампанията по сеитбата на есенниците.