събота, май 30, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Анализатори очакват рекордна реколта от слънчоглед в Черноморския регион

Лятото се оказа по-благоприятно за развитието на пролетниците отколкото на есенниците, смята Елена Гесова от UkrAgroConsult

В региона на Черноморието през тази година може да се очаква рекордна реколта от слънчоглед, пише UkrAgroConsult. Въпреки някои температурни отклонения в последните месеци, страните от региона се очаква да регистрират доста високи добиви от тази култура. Причината според анализаторката Елена Госова е, че лятото се е оказало по-благоприятно за развитието на пролетните отколкото на есенните култури. Така например според нея за по-доброто развитие на посевите в страни като  България, Румъния и Молдова са способствали добрите количества валежи през целия сезон. В Русия и Украйна пък ръстът в производството на слънчоглед е обезпечен не толкова от климатичните условия, колкото от разширяването на обработваемите площи, счита Госова.

Кампанията по прибиране на слънчогледа вече започна в Румъния и България, а в Молдова ще стартира в началото на септември. Според оценките на UkrAgroConsult производството на слънчоглед във всички страни в региона ще надмине миналогодишното, а тъй като Черноморието е с дял от 60% в световното производство на слънчоглед, се очаква увеличеното производство  да окаже влияние на предлагането и търсенето.

 

NivaBG.com