неделя, януари 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Анализатори отчитат спад в производството, но ръст в преработката на рапица у нас

ЕС остава ключов партньор за експорта на рапица

515Четения

Анализаторите на UkrAgroConsult отчитат спад в производството  и увеличение на преработката на рапичен шрот за биогорива у нас. Те отбелязват че през миналата 2018/19 стопанска година е отчетен спад както в добивите, така и в експорта не само на рапица, но и на произведена от него продукция.  От друга страна се отбелязва високо ниво на търсене на рапица като суровина от производителите на биогорива.

Перспективите за текущия сезон също изглеждат песимистични. Намаляването на обработваемите площи заради неблагоприятните климатични условия ще повлияе и върху добивите, при които се очаква спад за трета поредна година, като се очаква да се свият с 13% спрямо 2018/19 година. Експортният потенциал също се очаква да бъде слаб, докато преработката на рапица ще остане на миналогодишното ниво, като основния пазар за експорта на рапица  и продукция вследствие на преработкатаи  ще остане ЕС.

Кампанията по засяване назимните сортове рапица  изостава към началото на ноември с 27,5% спрямо миналата година, се отбелязва още от анализаторите. Влияние върху новата реколта се очаква да окажат слабата влагозапасяемост в почвата, както и очакваните рискове по отношение на презимуването на растенията. Това не дава възможност за оптимизъм по отношение на по-висока реколта от тази маслодайна култура през 2020  година. Това ще доведе до увеличаване на конкуренцията между производители  преработватели на вътрешния пазар, смятат анализаторите.