понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Анализаторите очакват пшеницата да продължи да поевтинява

Поскъпването на еврото прави непривлекателна европейската пшеница на международните пазари

selfp

Анализаторите очакват пшеницата на международните пазари да продължи да поевтинява, информира UkrAgroConsult. Фючърсите на основната зърнена култура на европейските пазари вече отбелязаха спад с 10 евро до цени под 180 евро за тон.

Една от възможните причини за това е преразглеждането и повишаването на прогнозата за руското производство на пшеница. Освен това в Украйна също повишиха своите прогнози за новата реколта. Отчитат се необичайно високите добиви от пшеница в Канада, както и стабилните очаквания за друг водещ износител-Австралия. За производството на американската пшеница от пролетните сортове също се очакват по-високи добиви.

За Европа обаче според анализаторите по-сериозни проблеми идват от повишения курс на еврото спрямо долара и рублата, което от една страна оскъпява европейската пшеница на международните пазари, а от друга води до спад в цените на вътрешните пазари. Ситуацията в Русия е обратната, защото евтината рубла прави руската пшеница привлекателна на външните пазари, докато на вътрешните се наблюдава повишаване на цените. Повишаването на оценката за руското производство в хода на кампанията по прибиране на реколтата до над 79 млн. тона според мнозина анализатори е основната причина за натиск върху цените на пазара. В момента търговците съобщават за активен експорт на пшеница от Черноморския регион и очакват, че ситуацията ще се запази до есента.

В началото на август Египет закупи 300 хил. тона руска и 150 хил. тона украинска пшеница. Очакванията на повечето търговци са, че от октомври Русия може да въведе експортни квоти за износа на пшеницата въпреки добрата реколта, и търговците се опитват да продават колкото може повече.