НОВИНИ

Антикорупционната комисия проверява къщи за гости в Луковит

Те са изградени с европейски средства от Държавен фонд "Земеделие"

Служители на Антикорупционната комисия започнаха проверка в Община Луковит по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности.

Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общинската администрация.  Проверява се  строителство и фиктивно функциониране на къща за гости в с. Дъбен, чието изграждане е финансирано с европейски средства от Държавен фонд „Земеделие“.

Проверка е била извършвана в предходни периоди от страна на ДФЗ. Понастоящем се изискват документи, по данни за това, че дружества, участвали в изграждането на къщата, са спечелили обществени поръчки с възложител Община Луковит,съобщи БНТ.

Проверява се и санирането на жилищни сгради на територията на града, както и санирането на Спортна зала в гр. Луковит със средства по Националната програма за енергийна ефективност. Според постъпилата информация, изпълнителят на санирането има свързаност с роднини на лице, заемащо висша публична длъжност.

На прицел са собществени поръчки с възложител Община Луковит за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа в периода 2020 – 2021 г. на обща стойност над 9 млн. лв. Предмет на проверка са данни за свързаност на фирмите, спечелили обществените поръчки, с лице, заемащо висша публична длъжност в общината.

*снимка- БНТ

Виктор Павлов