събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Арестуваха 25 тона вносни краставици и зеле с пестициди

Традицонно преди Великден и Гергьовден БАБХ стартира засилени проверки

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ спря продажбата на 25 тона зеленчуци, внос от трети страни, с установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди, съобщиха от контролния орган. Възбранени са 17 300 кг зеле, 4 500 кг краставици и 5 тона домати. Пробите за лабораторно изпитване са взети на граничните пунктове „Златарево”  и „Капитан Андреево”. Предстои количествата да бъдат насочени за унищожаване или връщани в страните на произход. Турция, Македония и Албания са третите страни, от които най-често внасяме пресни зеленчуци.

Не се знае обаче дали турските чушки, които се предлагат в момента в търговската мрежа, не са и те с остатъчни пестициди. Според Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи RASFF, на 6 април е получена нотификация от България, че е установено завишено съдържание на активното вещество фостиазад именно в чушки от Турция, в доза 0.153 мг/кг.

Традицонно преди Великден и Гергьовден БАБХ стартира засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. До 08.05.2020 г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

 

Виктор Павлов