сряда, юли 8, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Асоциация настоява за узаконяване на добитъка в „задния двор“

Не бива да се стига отново до избиване на здрави животни, категоричен е Димитър Петков от БЗНС

Национална асоциация за защита на земеделските стопани бе учредена.Тя ще се бори за узаконяване на животните в така наречения „заден двор“ и правото на хората да ги отглеждат както и досега. Това е само едно от предложенията, приети още на учредителното събрание, което беше вчера в столицата. В организацията се включват фермери от няколко български региона – Пазарджик, Пловдив, Бургас, Благоевград, Стара Загора.

„Асоциацията е не само за свиневъди, а за всички земеделски производители, включително растениевъди, подчертава Петков. Защото си спомняте, че миналата година беше чумата по преживните животни, сега е по свинете, догодина – не се знае. Което също е интересна тема, защото и досега има неизвестни около тази епидемия, определена от институциите като чума – оказа се, че има два различни щама, но не се знаело кой от двата е. Необходим е много внимателен подход, преди да се реши да се унищожи нещо, както вече видяхме, че се прави. Така обаче се унищожава поминък. Така че основното ни искане е да се намери възможност хората да могат да гледат законно и без притеснения животни в „заден двор“, защото това е прехраната им“.

Стремежът е да има нормален диалог и с малките производители, защото досега го има само с индустриалните земеделци, представени от свои организации.

Изведени са и предложения за промени. Първото е преструктуриране на Агенцията по храните и осигуряване на достъпна ветеринарно-медицинска помощ в селата. Освен това – ясни правила за отглеждане на добитък по видове в малките домашни стопанства и широка разяснителна кампания, която да покаже на хората какво трябва да направят, за да узаконят тази дейност. Разграничаване на животните за лична консумация от отглежданите за продажба и диференцирани изисквания по зони – трикилометрова, десетсилометрова, двайсеткилометрова. Определената сега е без прецедент – двайсеткилометрова около големите свинекомплекси, което е по решение на държавата, не е изискване на ЕС. То европейските правила зоните са около огнище на зараза.

Важно предложение е също да се забрани строителството на нови индустриални животновъдни комплекси в радиус от 3 км около населените места, за да няма такова напрежение и такъв риск, както е сега и за малките стопани, и за индустриалните ферми.

Асоциацията ще постави и изискване да не се стига до умъртвяване на здрав добитък – това е недопустимо, особено когато става дума за бременни животни, подчертава Петков.

Ще се настоява и за бързи мерки за овладяване на популацията на дивата свиня, защото всички източници сочат, че дивите прасета, а не домашните, разнасят заразата.

И не на последно място – при съмнения за опасни болести по животните да се дава алтернативна проба на стопаните, които да могат да я дадат за изследване в независима лаборатория. Както и барзо изплащане на обещаните от държавата обезщетения от по 300 лева на двор.

Още докато тече съдебната регистрация на организацията, нейни представители ще търсят възможност за среща с представители на Министерството на земеделието, за да поставят исканията си и да отстояват правата на малките стопани.

NivaBG.com
Виктор Павлов