понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Atlas Agro Science е победителят в българския финал на EIT Food Innovation Prizes

5000 евро, участие в големия международен финал и безценно менторство и контакти очакват най-обещаващия стартъп в агро-храните у нас тази година

Atlas Agro Science се класира на първо място и получи 5 хиляди евро от наградния фонд на първото по рода си състезание EIT Food Innovation Prizes в България, което се проведе онлайн в петък.Това съобщиха от Института за агростратегии и иновации.  Съсстезанието можеше да бъде проследено на живо в интернет. Стартиращата компания се класира за Grand Final на състезанието за стартъпи в агро-хранителната верига, който ще се проведе през есента тази година. На европейския финал Atlas Agro Science ще се състезава с победителите от 16 други държави, които ще се борят за наградния фонд от 50 хиляди евро.

Иновации в управлението на отпадъците и земеделието чрез кръгова икономика е в същността на работата на екипа на стартиращата компания, която търси иновативни решения, свързани с използването на възобновяеми биологични източници чрез включване на кръговата икономика. Усилията на стъртъпа са насочени към решаване на значителен екологичен проблем, а именно увеличаващите се количества утайки от отпадъчни води от пречиствателни станции да бъдат използвани и превърнати в безопасен ресурс за селското стопанство. Със своя продукт, Atlas Agro Science се стреми да подобри здравето на хората, околната среда и доверието по агро-хранителната верига.

Втора награда в размер на 3 хиляди евро спечели Unmanned Systems Bulgaria с напълно цифровизирана, автоматизирана система за управление на безпилотен трафик. С трета награда на стойност 1000 евро журито на EIT Food Innovation Prizes отличи екипът на Zero Wave – стартираща компания, която произвежда 100% биоразградими съдове и прибори за хранене. Победителят Atlas Agro Science спечели и симпатиите на зрителите, наблюдаващи оспорваната надпревара, за което получи и специалната Награда на публиката в размер на 2000 евро.

Състезание между осемте обещаващи финалисти на Наградите за иновации на EIT Food беше организирано от Института за агростратегии и иновации – EIT Food Hub Bulgaria и позиционира България като силен играч сред 17-те страни от Югоизточна Европа в иновациите в храните.

С отговорната и нелека задача да решат кой заслужава да влезе в призовата тройка, бяха ангажирани Милен Иванов – Venture Capital инвеститор, основател на CEO Angels Инвестиционен клуб и ко-директор във Founder Institute; Роси Митова – основател на първия онлайн фермерски пазар в България farmhopping.com, а в момента коуч на млади стартъпи и доц. д-р Величка Гочева – университетски преподавател в катедра „Биотехнология“ и Центърa за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии – Пловдив. Вдъхновяваща част от българския финал на EIT Food Innovation Prizes беше презентацията на ключовия лектор Marc Bolard, съосновател на иновативната компания NASECOMO.

Пълен запис на българския финал на EIT Food Innovation Prizes може да гледате тук: