четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Австралийска компаия разширява производството на лилави био вина

Производителите целят да намерят алтернативи на използваните сулфити

Лилаво вино Purple Rain, Снимка: Facebook страница на Purple Rain

Австралийска компания, която наскоро пусна първото в света лилаво вино вече работи по разширяване на своя асортимент, информира .decanter.com. Към добилото популярност био вино Совиньон блан вече са добавени и сухо шампанизирано вино и Шираз със същия цвят. Първото лилаво вино вече стана известно под името Purple Rain и е получило своя лилав оттенък благодарение добавянето на продукти с цел да се минимизира използването на сулфити. Цената на бутилка лилаво вино е 21 австралийски долара (около 13,5 евро). Основната суровина за производството му е от региона на Западна Австралия и лозарският регион Грейт Съдърн.

Според производителите му в лилавото вино се усещат нотки на трева и минерали с естествен баланс между киселинност и свежест. Вината от серията Purple Rain излязоха на пазара още през 2019 година. Сега компанията пусна сухо пенливо вино Purple Reign и Free Reign, по-конвенционално изглеждащи органични и без консерванти продукти на цена около 25 австралийски долара за бутилка (16 евро).

Компанията производител Masstengo е създадена „за да разшири границите на винопроизводството с цел да премахне синтетичните добавки, които причиняват вреда на хората, като сулфитите, и да ги замени с по-безопасни, по-полезни алтернативи“, се казва на уебсайта на компанията. Нейният основател Тим ​​Макнамара учи за магистър по устойчивост на околната среда и работи с рекламата на виното, докато бизнес партньорът му Рос Стюарт има научен опит и преди това е специализирал в производството на органични, биодинамични и консервирани вина.