сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Австрийски компании от агроиндустрията представиха бизнеса си пред фермери в София

Шест австрийски компании от сферата на агроиндустрията, животновъдството и биотехнологиите представиха днес бизнеса си пред български фермери на специален форум в София организиран със съдействието на посолството на Австрия и и Австрийският аграрен клъстър. В Клъстъра се включват 20 компании и организации, част от агрохранителнатаверига, които предлагат експертиза по международни проекти, индивидуални решения за интегрирани проекти, най-доброто от австрийския опит в сферата на биотехнологиите и услуги и възможности за участие в международна мрежа от партньори.

И със своя модел на земеделие, концентриран особено към малките и семейни стопанства основно в животновъдния сектор, Австрия има какво да предложи като ценен опит и полезно ноу хау на българските фермери. Тъй като 90% от близо 60 хил. животновъдни стопанства в страната са малки семейни ферми. По време на форума г-н Херман Визер, генерален мениджърна Австрийския аграрен клъстер подчерта особено важната роля на биоземеделието, като между 20 и 25% от стопанствата в животновъдния сектор са тъкмо биологични. Освен малките семейни стопанства които разглеждаме като основна ценност на австрийското земеделие, ние разчитаме особено много и на сектора на биопроизводството, като между 20 и 25% от стопанствата ни произвеждат биологична продукция“, заяви той.

От Австрийския аграрен клъстър планират да организират специално обучение за заинтересовани лица, фирми и земеделски производители. Представители на австрийски компании като Agrar Productions & Consultin, Brantner, Schauer, Schaumann и Cimbria разказаха повече не само за дейността си свързана с предлагане на различни решения, било технически или инжинерингови , било такива директно свързани с оптимизиране на дейностите в самите стопанства, така че с въвеждане на иновации да повишат своята устойчивост.

И ако Agrar Productions & Consultin, са специализирани в сферата на производството на хранителни добавки, имуностимулатори и пробиотици, които да се използват като съставки във фуражите за животни, то от фирма „Шауер“ разказаха за това, какви системи за изхранване предлагат за различни видов животни- от свине и говеда до риби, като освен това предложиха и цялостни решения за организиране на изхранването на животните , възможности за почистване чрез роботи и създаване на специални хранителни коридори, които да позволят спестяване на до 50% от използваните фуражи. В тяхното портфолио са включени и специални системи за разстилане на слама.

Друга компания тясно специализирана в предлагането на решения за изхранване на животните е Schaumann, предлагаща добавки за индивидуално изхранване на животните. Тя присъства у нас вече 20 години като е един от лидерите в света в този бранш с дял на пазара в Австрия от над 30%. Наличието на собствени научни и развойни центрове е позволило на компанията да увеличи производството си през последните две години. „Ние разработваме продукти в сферата на биотехнологиите повече от 90 години, като последното което представихме пред българските производители са специални добавки за концентриран фураж, съдържащ силаж, сенаж или люцерна.“, сподели пред Nivabg.com Д-р Драгомир Жеремич. Благодарение на използването им фермерите могат да съкратят производството на концентрирани фуражи от осем на две седмици, което води до намаляване на процеса на ферментация и позволява по-голяма концентрация на енергия и протеини във фуражите.

Съкращаването на процеса на производство води от своя страна до намаляване и на разходите за производството им и намалява рисковете за животните от протичане на различни метаболитни процеси като ацетоза или кетоза и повишава имунитета на животните.

„Освен че сме се специализирали в сферата на производство на ензими, органични киселини и пробиотици за храна на животните, ние притежаваме и патент за производство на лизинати, чието използване като съставки за фуражите води до увеличаване на качеството на млякото при говедата или спомага за повишаване на прираста при отглеждане на свине“, добавя още той.

Друга част от дейността им е свързана с оптимизацията на биогаз централи, като с нейни продукти е оптимизирано производството на около 50% от всички биогаз централи в Германия.

Сред представилите се пред земеделските производители компании бе и genetic Austria, лидер в производството на семенен материал и животни за разплод основно от направленията на месодайното и млечно говедовъдство. Предлагат продукцията си в над 60 страни по света, като само през миналата година са изнесли близо 2 500. животни за разплод, в това число и около 100 животни за България. Отглеждат различни породи за разплод сред които и „Флекси“ , една от най-разпространените в Австрия породи говеда.

Що се отнася до компаниите предлагащи инженерингови решения, с подобна дейност се представиха Cimbria произвеждаща машини и инсталации за съхранение на зърно. Energotest Austria, специализирана в предлагането на инженерингови решения за тестване и технически прегледи на земеделска техника и Brantner, специализирала се в производството на различни ремаркета. Днес и утре предстоят още две срещи на представителите на австрийските компании със земеделски производители в Пловдив и Стара Загора.