вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Азиатската асоциация на износителите- мост между Турция и останалия свят

Само за миналата година членовете на асоциацията са изнесли продукция за над 50 млрд. долара в 200 страни по света

 

Турската азиатска асоциация на износителите е една от 13-те подобни организации в страната и представлява 28 различни сектора, сред които индустрия и земеделие. В структурно отношение тези асоциации влизат под шапката на Турската асамблея на износителите, находяща се в Истамбул, като под тях действат и 13 асоциации на отделните сектори.

Повече за нейната дейност ни беше разказано в рамките на посещението ни в Измир по време на специална презентация на генералният секретар на асоциацията Кумхур Исбиракмаз. „Исторически този регион около Измир е тясно свързан със земеделието още от времената на Османската империя и тук се произвеждат широк спектър от земеделски култури- от памук, през различни видове зеленчуци и домати“, заяви Исбиракмаз.

Освен че осигурява активна връзка на местните производители с пазарите, асоциацията предлага и възможност за сътрудничество с над 150 търговски консула на страната по цял свят. В рамките на организацията са сформирани отделни групи от експерти, отговарящи както за проекти на национално, така и на международно ниво. Сред задачите и е да подпомага износа на висококачествена аграрна продукция. Към момента в асоциацията членуват близо 8 хил. активни членове, които изнасят продукция на международните пазари. Само през миналата година членовете на Азиатската асоциация са изнесли продукция за над 50 млрд. долара. Що се отнася до експорта на агропродукция, Азиатската асоциация на износителите е лидер сред сродните и организации, като предлага на международните пазари продукти на горската индустрия, животновъдството, продукти от риба и аквакултури, тютюн, вино, маслодайни култури, свежи и преработени плодове и други. Сред задачите и е организирането на различни изложения на търговски мисии и събития за тестване на определени продукти. От 2020 година насам дейността и се фокусира основно върху проекти свързани със експорта на устойчиви, здравословни и висококачествени продукти, като определят европейската Зелена сделка като изключително важна за турските компании заедно с развитието на електронната търговия. Във времената на пандемия, членовете и експертите на асоциацията са организирали различни онлайн събития и уебинари с обучителна насоченост.

От Азиатската асоциация на износителите активно подпомагат и биопроизводителите, за които ежегодно се организира специализирано изложение, подобно на това в Нюрнберг. Биологичното производство също заема все по-значимо място , като към момента в Турция има над 2000 сертифицирани биопродукти.

Само за 2021 година производството на аграрна продукция на Турция в количествено отношение е достигнало до 51 млн. тона, в това число над 30 млн. тона зеленчуци и над 25 млн. тона зърно и други земеделски култури. Отделно през миналата година страната е произвела 72 хил.. тона рибни и морски продукти. Турция е лидер по производството на череши, лешници, втора в света по производство на дини, ягоди и в топ пет по производството на зеленчуци като домати и чушки. Аграрната продукция се изнася както в прясно състояние, така и замразена или преработена. Общият експорт на продукция от Турция, в това число и аграрна през миналата година е достигнал до 225 млрд. долара, като Европа заема лидерско място, с регистриран износ на продукция за страните от Стария континент от над 100 млрд. долара. В топ три на пазарите се нареждат още Азия и Близкия Изток.

Само за миналата година турският експорт на аграрна продукция е достигнал до 30 млрд. долара, в това число износ на свежи плодове и продукти за 3 млрд. долара и на преработени плодове и зеленчуци за 2 млрд. долара. Един от най-важните продукти за износ от региона на Измир- ориенталските сортове тютюни през 2021 година е достигнал дял от 700 млн. долара от общия износ на агропродукция. За тази година се очаква износът на аграрна продукция да достигне до 30 млрд. долара. За единайсетте месеца на тази година вносът на аграрна продукция без храни в страната е възлизал общо на 136,9 млрд. долара при експорт на стойност от 94,5 млрд. долара.