понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ изтегля от пазара сокове с микотоксин

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изтегля от пазара сокове, в които е установено наличие на микотоксина патулин, който причинява гадене и повръщане. Напитките са произведени от оператора „Сантулита“, съобщиха от агенцията.

От там уточняват, че потребителите, които са си купили смути „Ананас, алое и мента“ в стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност до 14 декември 2024 г. и сок „Ябълка, киви и целина“ в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност до 15 декември 2024 г. – и двата с търговска марка „frudada“, могат да ги върнат в съответния търговски обект.
При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 микрограма на килограм в горепосочените продукти.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите, БАБХ е предприела незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени.
Според указанията на агенцията и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. Впоследствие БАБХ ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.

Виктор Павлов