понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ пое контрола над пестицидите на границата с Турция

Блокирани са над 500 камиона

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) встъпи в своите правомощия на граничен пункт „Капитан Андреево“ като гарант за качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, които се предлагат на българския и европейския пазар. Това заяви заместник-министър Иван Христанов на двустранна среща с посланика на Турция в Република България Айлин Секизкьок. В разговора взеха участие зам. изпълнителния директор на БАБХ д-р Ангел Мавровски, от турска страна – началникът на ветеринарния граничен контрол на пункт „Капъкуле“ д-р Йозгюч Танер и представители на асоциациите на износителите на плодове и зеленчуци.

Посланик Секизкьок коментира, че турските власти, както и асоциацията на износителите на плодове и зеленчуци на Република Турция, са убедени, че новата система на работа на „Капитан Андреево“ ще бъде от полза. „Ние имаме желание да работим заедно и да ви съдействаме в този процес така, че турските износи да преминат през него с минимални затруднения“, заяви Айлин Секизкьок.

Турските износители информираха заместник-министъра за редица проблеми, които са имали при доскорошния начин на извършване на контрола. Те потвърдиха доверието си в Националната референтна лаборатория „ЦЛХИК“, която пое изследването на продукцията и подчертаха, че най-големият проблем в момента е, че фирмата, отговорна за товарите и тяхна връзка с официалния контрол, е само една. „Смятаме, че ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, които да изпълняват тази функция, проблемът ще бъде разрешен“, казаха в допълнение износителите.

По-рано през деня заместник-министър Христанов провери извършването на официалния контрол и пробонабирането от пратките с плодове и зеленчуци на ГКПП „Капитан Андреево“.

Виктор Павлов